Thursday, August 14, 2014

SOALAN TEMUDUGA PEMBANTU MAKMAL C17 SPP

ASSALAMUALAIKUM W.B.T...


Alhamdulillah dah lepas pun temuduga untuk jawatan pembantu makmal gred C17. Pada hari selasa, 12 Ogos 2014 baru2 ni dipanggil untuk temuduga jawatan tersebut. Perkongsian sikit banyak pengalaman temuduga dengan SPP. Waktu sebenar temuduga adalah pukul 10.00 pagi tapi masuk dalam pukul 12 tghari lebih jugak la.

Ada 4 jawatan sekaligus masa tu, pembantu tadbir, penyelia asrama, driver dan pembantu makmal. Ok abaikan, jawatan pembantu makmal ni masuk by group adalah dalam 5 orang. Group aku yg second last tinggal 8 orang, so 4 orang 1 group.

Sebelum tuh nak pesan dokumen yang spp mintak tolong la lengkapkan dan susun elok2 dalam file folder.

p/s:kalau tak ikut prosedur ni tak pasal2 mood nak interview tu hilang sebab kena marah dgn urusetia spp.*garang betul..hehe

Antara soalannya:

1). Perkenalkan diri, background family, study dan pengalaman kerja.

2).Nyatakan kenapa kami harus mengambil anda bagi menjawat jawatan ini. Yakinkan kepada panel bahawa anda bla..bla..bla...

3). Nyatakan Prinsip Rukun Negara.

4).Nyatakan Ibu Negara bagi 3 negara tersebut..(Asia je…cth:Brunei..Thailand..Filipina)

5).Nyatakan Tugas Pembantu Makmal.

6).Senaraikan 10 jenis alat radas di makmal sains.

7).Situasi:Anda ditempatkan di sekolah baru, makmal sains sekolah anda masih kosong. Apakah langkah2 yang perlu dilakukan supaya makmal tersebut dilihat seperti Makmal Kimia, Fizik, Biologi.

8). Last sekali ditanya, ada apa2 yang nak dikongsikan dengan panel?
p/s:masa ni cuba la banyak sikit bercakap, promote diri yang anda memang minat dengan jawatan ni. Kalau dapat panel spoting, dia akan bagitahu tak payah nak cakap skema2 sangat lah..santai2 je..biar friendly..


Kepada yang ada sijil diploma, ijazah atau lain2 sijil pasti ramai yang confuse nak letak dalam folder atau tak. Kalau ikut temuduga baru2 ni, masa check dokumen tu pun urusetia dah bagitahu pihak spp tak kisah dengan sijil2 tersebut. So,ikut pengalaman diri memang confirm2 dah letak dalam folder tu. Berserah pada Allah Swt apa keputusannya nanti, yang penting adalah kejujuran.

Setakat ni saje yang nak dikongsikan kepada yang cuba google “soalan temuduga pembantu makmal c17”.

Selamat Maju Jaya. Tahniah kepada yang terpilih nanti.

331 comments:

Anonymous said...

Wah... sy baru nk pegi interview hari selasa ni... awak sahkan tak semua sijil2 yg di minta? Nebesla pulak... ni 1st time iv in group (base on cerita dr blog)...hope awk berjaya..

Khairul Badri Yusmaliza said...

Terima kasih doa awk tu..sijil2 tu sy tak sahkan..bagi yg copy gitu je..xper..spp x cakap apa pun...esok kn pegi..semoga berjaya yer...

Noraziah Abdullah said...

sy pun ada degree,sy ingt nk jujur je..saya nak tanya awak,awak susun sijil degree dan transkrip ikut susunan mcm mana?susun dibelkg sekali atau sebelum sijil spm? lagi satu kita kena buat resume ka?mntk awak dpt tlg saya..tq

Khairul Badri Yusmaliza said...

Jujur jela..lgpun skrg SPP ke SPA ke dah terima pemohon lepasan ijazah atau diploma yg memohon gred 17 kn..pasal resume tu ikut interview sy hari tu tak perlu buat..sijil2 tu susun selepas sijil spm..1st tu IC, surat beranak, Surat asal panggilan temuduga buat sekali..bru sijil spm..sijil berhenti sekolah..pastu lain2 sijil penghargaan dan penyertaan..tp awk jangan risau..nnt urusetia spp akan panggil sorang2 semak dokumen tu...

Amirul Fahmi said...

Sy pun kne pegi gak 27hb ni. Agak2 bile result die ye?

Khairul Badri Yusmaliza said...

Result sy xtahu jugak bila..sbb 26-28 ogos spp berkampung di Perak dan Pulau Pinang..last sekali 1-4 september di Kelantan..maybe sebulan lepas tu kot kuar result..harap2 cepat la kn..lg cepat lg bagus..huhu

Anonymous said...

trima kasih atas perkongsian. :) sy pun ada interview 27hb ni.
sy nak Tanya pandangan awak. kalau awk la kn, walaupun ada degree,n dapat keja ni, mmg pegi la ek? walaupun ada gaji keje swasta kt luar sana yg lg tinggi.

Amirul Fahmi said...

Awk 27 ni kt mane? Sy kt ipoh.

Khairul Badri Yusmaliza said...

Kalau sy dpt jawatan ni insyaallah sy terima dan sy akn pegi..bergantung kpd diri masing2 la...tp klu keje swasta yg bergaji besar, kelebihan die sama mcm gomen baik teruskan xpayah la resign...ramai lg yg masih perlukan jawatan ni..tu pandangan sy la.

Amirul Fahmi said...

yg radas tu sorg kene bg 10 radas ke cmne?

aliya.ira said...

saya akan pergi yg 27hb nih...tq bg info ni...sape2 yg dpt tarikh 27hb ni, kita jmpe disana ea... :)

Amirul Fahmi said...

Awk kt mane aliya esok? Sy dpt kt ipoh kt kolej kesihatan bersekutu.

Khairul Badri Yusmaliza said...

Amirul Fahmi : Sorry baru bace komen..Sorg bagi 10 jenis radas..tp yg last2 tu xcukup 10 pun..haha..Gud Luck, k.
Aliya : Good Luck,k..
Semoga Berjaya.

Ain Fariqsha said...

bila keputusan iv pm17 ni kuar erk??

Khairul Badri Yusmaliza said...

Ain Fariqsha..tu la rase mcm dah lama kn..huhuhu..sy pun x sabar nak tahu result die..sape2 yg tahu blh mention kat sini..

Ain Fariqsha said...

a'ah..law ad info,nt kongsi2 erk.. :)

Anonymous said...

Hai. Sy intview 24 julai kt putrajaya aritu. Igtkn intview negeri lain serentak. Tu yg dk pk dh 2bulan knp msh xbgtau kptsn lg. Sbnrnya xbharap pn sbb dh spoiled dh wktu iv itu ari. Tp slagi xdpt kptsn sah, rs mcm mkn nasi tnpa smbal belacan. Hihi.

Khairul Badri Yusmaliza said...

Hai awk..apa yg dah spoiled tu awk..citer la..hehehe..

Nafis Nawi said...

Hai sy pown g iv 26/8 haritu dkt penang. Sapa2 tau bila result kluar? Makin lama tggu mkin nebes lak. haha. Apapown goodluck kt smua eh. Hope adala rezeki kita. In sha Allah^^

Anonymous said...

Sy temuduga 17/7 haritu.. Tgu punya tgu smp dah hilang rasa nebes.. Lma sgt nk tgu result hehe

Anonymous said...

Saya baru dapat surat dr spp semalam. Keputusan dah keluar.

Amirul Fahmi said...

Dapat ke? Bila lapor diri?

Muhh Sean said...

Results tu utk interview blan bper? Jwtan aper ?

Khairul Badri Yusmaliza said...

betul ke result dah keluar..check dekat spp ke awk..

Ain Fariqsha said...

boleh check online kan?camner erk?law yg suh msk kan no.ic tu,da try buat da td..dye ckp mf,mklumat anda tiada lam urusan ini..haa!caner tu??huhu

Khairul Badri Yusmaliza said...

sy dah buka laman web spp tp xde keluar pun semakan utk c17..tahniah la utk awk..

Muhh Sean said...

Sy pom sama.. xde pape maklumat pom lagi... btw sapa yg dpaf tuh tahniah la.

Anonymous said...

Agak2nya bila la nk kua ye result? Website spp tu bkn blh pkai sgt kan. Sbb aritu dpt tau iv pn thru surat yg spp anta kt kmpg. Bila check on9 utk temuduga katanya tiada maklumat. Bila call spp memang dorang admit website dorg bermasalah. Klu spa sng sket kn? Sbb dia siap anta kt emel kita lg result.

Anonymous said...

salam..yeke dah keluar result? mcm mana nak check tu..check website tak ade pon

susupakat lemon said...
This comment has been removed by the author.
ade mane said...

Bile result interview nk klua nie..ase lame dah tggu...ish3,,ktorg siap kne bce surah al-fatihah dgn tjwid yg btol taw...:-P

Anonymous said...

Eh, bia betul siap baca Al-fatihah. Semua candidate kena ke? Iv kt mna ritu? Bila lg iv? Sy iv bln julai lg. Lamanya tggu kn

ade mane said...

Yup ..btol la.tpi mse tu 2 group takhir je kene..kat kuantan,sye bln 8..,

Khairul said...

Saya pun kena interview, 28 Ogos hari tu di Perak. Kalau tak salah saya terbaca kat satu forum ni hari tu, dia cakap result interview akan dipaparkan kat website selepas lapan minggu dari tarikh akhir interview yang SPP buat. Based on maklumat kat website SPP tarikh akhir interview adalah pada 12 September lalu di Sarawak. So Insyallah result akan keluar dalam awal atau pertengahan November nanti rasanya.

Anonymous said...

surat dah dapat..dekat website mmg xley cek..pemberitahuan melalui surat je dapat atau tak.

Anonymous said...

Hmm.. rezeki tak menyebelahi lagi kali ni nampaknya, takde surat sampai pun sampai hari ni. Kepada anonymous October 17, 2014 at 6:38 PM tahniah.... :) Posting kat mana?

Amirul Fahmi said...

Dpt posting kt mana tu? Bila lapor diri?

Muhh Sean said...

Interview bln bpe bro? Utk result ko tu?

Khairul Badri Yusmaliza said...

hmm..sama la saya..rezeki xde lagi..dah buat yang terbaik..xpela..mungkin lepas ni kot rezeki saya..:-(

Muhh Sean said...

Xpuas ati la sbb xde htam putih mnyatakan kita gagal or ape... ad x sesape antra korg prnh col spp?

khairul said...

Perkembangan terkini: Saya telah membuat pertanyaan melalui sistem e-tanya di website spp pagi tadi dan jawapan yang diberi pihak spp menyatakan keputusan temuduga dijangka akan diumumkan melalui website spp pada awal november nanti. Jgn putus harapan, mungkin ada rezeki nanti. Sama2 lah kita berdoa... :)

Khairul Badri Yusmaliza said...

Terima kasih en.Khairul..masih ada harapan lagi ni...hehehe..sy ada try call tapi asyik terputus je...

Anonymous said...

Sy br dpt call dr KPM mnt confirmkn alamat umah.dlm seminggu 2 ni dpt la surat posting.mgkin lmbt ckit kot sesetengah tempat.website spp ade mslh.ritu sy call diorg ckp tggu surat je nk tau smda kite berjaya or x.

Anonymous said...

yeke result dah nak keluar? hope ada la berita baik.... =)

Anonymous said...

Awak,sori tanya.KPM call awak pakai nom pejabat ke nom private?sebab kelmarin ada nom private call,tapi saya tak angkat.risau jugak ni takut KPM yang call,kita plak xangkat.

Anonymous said...

no office.. naik no 03 8884600.mmg no hotline KPM..

Amini said...

Maksudnya kalau tak dapat call atau surat dari kpm/spp kira tak berjaya la? Mcm ke anonymous?

amini said...

kalau x dpt call/surat dr spp dgn kpm kira tak berjaya ke?

ade mane said...

Yeke...ade dpt kol dri no tu tpi saye xangkat..tkot..tdi try kol smule...xbleh nk smbg pda bhgian tu...aaa.ya Allah mntak2 la dpt...amin....die ade tnye ape2 yg pnting ke?

Aimi Ramzan said...

interview bulan berapa yang dapat kol dr KPM ?

ade mane said...

Saye bln 8 intrview

Anonymous said...

sy interview 21/7 ritu kt putrajaya.KPM call just nk double confirm alamat umah sbb diorg nk make sure kite dpt surat dr diorg.klo alamat xberubah insyaAllah nnt dlm dis week or next week dpt la suratnye..ni sy ari2 tggu pos laju dtg umah..:-)

ade mane said...

Orait...xpelah gtu..tgu jelah surat..huhu

Anonymous said...

Same la sy pun.pihak KPM call nk dptkn alamat rumah.tpi bila call smle no tu xbleh..check kat website pun xde..jdi mmg kne tggu surat jela kan..

Anonymous said...

Sy interview 12/8 di kuantan. Kelmarin bru pihak dorg call mintak sahkan alamat rumah and ucapkan tahniah kat sy.hihihi..tapiii,skrg study kat ukm.huhuh..tapi insha'Allah sy terima jawatan ni.sbb memikirkan kebaikan as penjawat awam walaupun gaji level spm :). Ade sesape tahu,betul ke jawatan ni bawah kerajaan negeri??bukan bawah spa8 tu?.

Amini said...

Tahniah kpd semua yang dapat tawaran kerja sebagai pembantu makmal :)
Saya assume memang takde rezeki saya untuk interview kali ni sebab masih tak terima sebarang call dari KPM/SPP dan surat pun takde yang sampai. So berhenti berharap dan teruskan jelah kehidupan seperti biasa. Mungkin ada hikmahnya semua ni... hehe...

Anonymous said...

Takpe amini,ade rezeki yg lebih baik menanti tu..insha'Allah :)

Aimi Ramzan said...

Tahniah semua yang dapat.. sy interview 11/8 kat kuantan. tak dapat la kot, xde call/surat .. :( redhooo hehehe

Muhh Sean said...

Sme la kita.. kurang2 nye habis la kan penantian yg menyeksakan selama nie.

Ain Fariqsha said...

ehh jap,,sy interview 03/9hb ai tu..xdpt sebarang kol pn lagi,yg interview bulan 8 je la yg dpt kan?? mcm ad harapan je lagi ni..hehe

Amini said...

Boleh tak nak assume mcm ni;

Berjaya atau tak interview ni memang semua calon pihak SPP akan hantar surat.

So mana yang dapat tu, pihak KPM yang akan handle, sebab nk hantar surat lapor diri kan tu yang sampai nak kena call untuk pengesahan alamat segala. Karang kalau salah hantar susah pulak.

Kes untuk calon yang kurang bernasib baik, pihak SPP pulak yang handle. So tak kesahlah alamat tu betul atau tak. Yelah, dah namanya tak bertuah kan, alamat salah pun takpe sebab kalau surat hilang/tak sampai pun bukan penting sangat. Sekadar spekulasi di petang hari :))

Aimi Ramzan said...

surat dah dapat.... tp tidak berjaya.. :(

Khairul Badri Yusmaliza said...

sis Aimi Ramzan..u area mane? interview bulan berapa?

ade mane said...

Dapt dah??....aa,,bile surat nk smpai nie...takot nye....sape lgi yg dpt surat inform2 yek....

Amini said...

Ada sesiapa kat sini yang interview kat Perak? Saya 27 Ogos hari tu interview.

Anonymous said...

Assalamu`alaikum..saya iv pembantu makmal julai 2014..tapi lupa dah berapa hb..sabtu lepas wakil dari KPM call utk pengesahan alamat..saya taye dia saya dpt ker..dia ckp klu KPM minta hantar surat mksdnye dpt lah..saya tanya dia saya posting kat mana..dia ckp area lembah klang..syukur alhamdulillah tapi x pasti lg selagi surat x sampai..nk dijadikan cerita dia pnggl saya `puan`..then saya ckp saya `cik`..dia ckp if belum kahwin bolehlah hntr sabah sarawak..mmg terkejut sgt dan saya bagitahu jgn mcm tu encik..tu jer lah yg saya nk kongsi..skrg asyik tggu abg pos laju dtng hntr surat..saya doakan yg terbaik utk kwn2 yg lain..Aamiin ;)

Aimi Ramzan said...

Khairul Badri Yusmaliza saya area kuantan .. interview pada 11/8 aritu.. frustnya..

Anonymous said...

abes yang x berjaya pon dpt surat jgk ke?

ade mane said...

Wsalam...iv kat mane aritu?hihi...die gurau kot....alhamdullillah klu dapt,,sye dpt kol jgk...tpi xtwu dpt ke x iv nie,,bdebar2 tgu surat nie....

Anonymous said...

sy call KPM dia nak pastikan alamat betul ke tidak..sy kata kire sy bjaya ke die kate betul..penempatan tak tau lagi nanti masa lapor diri baru tahu...Alhamdulillah

Khairul Badri Yusmaliza said...

apa no tel kpm yg awk call tu..boleh sy tahu?

Anonymous said...

ADE MANE..IV dkt putrajaya ;)

Sheerlady said...

Selalunya kalo tak dpt pon dia akan hantar surat sbb pnh iv thn 2012 tp x berjaya. Hope ada la rezeki thn ni.

Anonymous said...

cube call 038872 1550..cakap dgn en.zaidi..die pic

Anonymous said...

Call nombor nie nak taye mcm mne ye..boleh kongsi x..TQ ;)

Anonymous said...

Ade x kat sini yang iv area tganu?ade sape2 yabg dah dapat surat atau kol dr KPM?

Anonymous said...

salam..saye pun g iv ni jugak..area trg...14/8...tp saye belum dpt surat atau kol dari kpm....saye hrp sye dpt la..mungkin die kol ikut abjad kan...

Anonymous said...

Same lar..sy pon iv kat trg..lame dh tnggu rslt..harap2 dapat lar kan..tu lar..mungkin gak

syiera said...

Berdebar la....knp x same result keluar ye...sorang dah tahu......sorang belum tahu....tp saya nk tanye klu dpt ke x dpt ke mmg die hntr surat kan??.

Anonymous said...

salam..ada x sesiapa d sini temuduga d kedah...dh ada makluman keputusan ke?

Anonymous said...

salam..ade tak calon kl/slgor dh dpt surat twrn?

ade mane said...

As salam..kpm dah kol, die sah kn alamat n ucap tahniah,,skg dlm proses anta surt ke rumh... Saye iv kuantan 12/8 .....

Anonymous said...

ada sesiapa dah dapat surat tawaran?

Anonymous said...

salam..ade ke yg dah dapat SURAT TWRN DR MANE2 NEGERI?

Anonymous said...

Sape yg iv area trg yg kpm dah kol....inform please

Khairul Badri Yusmaliza said...

area kuala terengganu dalam proses lagi..minggu lepas ada member call spp, pihak spp beritahu area terengganu belum keluar result lagi..keputusan keluar ikut negeri..ni info minggu lepas hari khamis baru ni...

Anonymous said...

Ader sape2 iv kt penang? Dah tau result blm ek? Ape2 surat pun xsmpi lg..

Anonymous said...

saye..saye

Ain Fariqsha said...

thanks ye @khairul badri yusmaliza..law terengganu xkluar result lg thats mean kelantan pn tak keluar gak la.. :)
mybe lepas trengganu,baru kelantan..so,masih ada harapan..hehe :)

Anonymous said...

Dah dpt ape surat @ call blm?

ade mane said...

Surat smpai blom...?

Anonymous said...

belum.

Anonymous said...

salam semua..sy calon iv kl/sel..td bru cek portal spp..result dah keluar..gudluck semua n tahniah pd sape yg bjaya..=)

Anonymous said...

sy dri kuala selangor...da dpt pggilan dri kpm..tpi xdpt surat lgi..sy iv 24/7

ade mane said...

Ye result da bleh chek kat portal spp...:-)

Amini said...

Saya check, maklumat anda tiada dalam urusan perkhidmatan. Maksudnya tak berjaya kot.

ade mane said...

Erm..gtu ke..xpasti plk klu xdpt die tlis cm mane...tgu coment yg laen..

Amini said...

@ ademane
awk IV kat mana ya? Saya IV kat Perak 27 Ogos lepas. Bila cek dia keluar mcm mana? Kalau awk tak kisah, boleh screen capture tak? Itulah, saya pun pelik sbb sebelum ni kalau tak berjaya dia akan tulis "Dukacitanya temuduga/permohonan anda tidak berjaya". Takde pun tulis "maaf maklumat anda tiada dalam urusan ini".

ade mane said...

Saye iv kat kuantan ...12/8...cm ne nk add pic kat coment ek xreti..hihi...tpi die tulis cm ni'tahniah anda berjaya.trikh lapor diri n pnmpatan akan dimklumkn oleh kmnterian/jbtan berkenaan..

Anonymous said...

Cmna cara nk check? Tq

Anonymous said...

Hari tu kpm ada call utk sahkan alamat. Tp check td dia tulis " maaf maklumat anda tiada dalam urusan ni" camna tu? Pening aaaaaa!!

Anonymous said...

Anda cek melalui semakan atas talian atau ada keluar kt hebahan?

Anonymous said...

Dah boleh cek dah.. Maybe bru area selangor..
Pergi kat laman web spp.. Pastu clik kat pencri kerja.. Then pilih keputusam temuduga... Klu keluar maaf,maklumat anda tiadatu mksudnya dy belum update lagi tu.. Saba k :)
Gud luck guys

Anonymous said...

Anda iv bila

Anonymous said...

Suspen je tunggu result. Web spp tu mcm tkde update pape je. Nk kena tunggu surat. Patotnya kuarkan result online dulu.

ijan naruto said...

Salam,
Sapa temuduga area kelantan ek? Da ada perkembangan ke? Huhu

Anonymous said...

saya iv 24/7

sweetpinky said...

spe yg area kedah? temuduga bulan 8 aritu? dah dpt kol atau surat ke ?

Amini said...

Baru check website SPP. Keputusan temuduga untuk jawatan guru berijazah je yang dah 'officially' publish kat situ. Jawatan sokongan takde pulak lagi... Hmm...

ade mane said...

Semkn atas talian-semakan kputusan tmuduga

Anonymous said...

Assalam.amini, u iv kt mana?

Khairul said...

Anonymous November 9, 2014 at 10:02 PM

Saya interview kat Ipoh, Perak. 27 Ogos lepas.

Anonymous said...

Sm la..sy pun kt ipoh gak..27/8..ada dpt call @ surat x?

Anonymous said...

Ade mane: dia bgthu tak bila tarikh lapor diri?

Khairul said...

Anonymous November 10, 2014 at 12:18 AM

Takde langsung.

ade mane said...

Xde bgtaw...pnmpatan n trikh sume kene tggu surat smpai...

Anonymous said...

Letih rasanya menunggu benda yg tk pasti ni. Huhu. Lama betul dia umum keputusan

Amini said...

Untuk calon-calon dari negeri Perak, keputusan interview akan dimaklumkan pada hujung November nanti berdasarkan balasan email yang saya dapat dari pihak SPP sebentar tadi.

"Tuan,

Untuk makluman, keputusan temu duga akan dimaklumkan secara rasmi melalui surat secara berperingkat mengikut negeri di mana temu duga dijalankan. Bagi negeri Perak, keputusan akan dimaklumkan pada penghujung November 2014.

Sekian, terima kasih."

Anonymous said...

Saya iv di putrajaya..alhamdulillah baru terima surat dari KPM..tapi dia x tulis pun lokasi perkhidmatan kat mana nanti..bila call dia ckp tggu result time lapor diri kat putrajaya 25/11/2014 nnt..time lapor diri tu nnt bru dia bgthu kita berkhidmat kat mane..berdebar pulak..semoga yg terbaik utk kwn2 semua..Aamiin ;)

Anonymous said...

ijan naruto, sy iv d klate 2/9 tp xdop feedback lg

ade mane said...

Iv kuantan...surat dah smpai smlm...lapor diri di putrajya 25/11 nie...skg nie kne isi borg yg die bgi,mdical checkup sume...

Anonymous said...

Wah. Tahniah. Kita iv kt terengganu masih lg tak dpt result.

Muhh Sean said...

Awk iv bper hb? Terengganu kat mne? Sy 13hb8 kat ipg... lgsg xdpt kbar brta. Call ke surat ke sume xde..

Anonymous said...

Dkt ipg jgk 14hb8. Hihi. Letih tunggu

Khairunnisak Md Desa said...

sy iv d png..dpt call dr no 0378415888..tp xsmpt angkat..sape yg dh dpt call leh share x brp no tel kpm tu..mmg hrp sgt dpt..huhu

ade mane said...

0388846000 kpm...

En Kentang Ubi said...

Tahniah buat calon yang berjaya menempatkan diri nanti. Saya pembantu makmal SPP mengucapkan syabas.

Muhh Sean said...

Agak2 bila la result iv area terengganu. Lotih dah den nunggu..

Anonymous said...

seharusnya pihak spp beritahu penempatan awal2.boleh la kite berfikir sama ada nak pergi ke tak. taklah mbazir masa dan kos nak ke sana dan last2 dapat tahu jauh dr rumah.

ade mane said...

Lepas lapor dri kat putrajaya.n dpt tahu posting kat mane..kite kne pergi ke tmpat posting tros ke ye...sape tahu?ke ade tempoh mase yg laen ?posting dlm ngeri masing2 atau rawak,,xikot ngeri...?

Anonymous said...

saya iv jwtn pembantu tadbir p/o kt penang bln 8 hrtu..cll kpm dia ckp keputusan utk penang akan diumumkan selewat-lewatnya penghujung nov ni...call no ni 03-88717407 ckp ngn puan noni utk tahu status anda

Anonymous said...

yup..kena lapor dri kat tempat kerja selepas lapor dri kt ptrjaya tu...

ade mane said...

Tq

ade mane said...

Kire kne kmas brg siap2 la nie...25/11 taklimat smpai ptg...dpt kat mne xtawu lagi..satu hal lgi nk mncri jln ke tmpat kerja nnti...nk g putrjya nie pon dah ase pening xtawu jalan...huhu

Anonymous said...

yg sye tahu skrg nie lapor diri di putrajaya..ada lagi x yg dpt lapor diri kat negeri lain..saje nk thu..tq ;)

sweetpinky said...

sapa kat sini yg iv pembantu tadbir bulan 8 aritu dkt kedah. dah tahu ke result ?

Anonymous said...

Ade mane org ktn ke? Kt mane? Saye pn iv ktn. Lapor diri 25hb di putrajaya

Anonymous said...

Siapa yg iv 20/8 kat kedah.? Dah dapat result ke?

Anonymous said...

Sy interview d Kedah 20/8...dh bt pertanyaan dgn SPP. Berikut adalah jawapan SPP:

"Untuk makluman, keputusan temu duga akan dimaklumkan secara berperingkat melalui surat secara berperingkat mengikut negeri di mana temu duga dijalankan. Bagi negeri Kedah, keputusan temu duga akan dimaklumkan pada penghujung November 2014.

Sekian, terima kasih."

Anonymous said...

kiranya sapa yg iv sebelah utara dapat tau resul hujung bulan nov la yer?? letih menunggu... berdebar2...

En Kentang Ubi said...

Dapat je surat dari KPM, anda perlulah lapor diri di Kementerian, kemudian perlulah lapor diri di Jabatan Pendidikan Negeri masing2, sekiranya sekolah dekat dgn Jbtan Pendidikan, terus lapor diri di sekolah petang tu.

Anonymous said...

Oo mcm tu ker En.Kentang Ubi..hope yg lapor diri dkt putrajaya 25/11 nnt dpt sekolah area kl/sel/putrajaya..Aamiin

ade mane said...

Org triang.tpi iv kat kntan .same la....kite akan dpt area phg jgk ke luar phg ye...

Anonymous said...

Kta berjaya atau x dlm temuduga 2 pihak spp akn hntr surat jga ke?

Anonymous said...

korang,aq dpt jugak twrn ni..lapor diri kat putrajaya 25/11 ni.tpi skrg aq tgh stdy kat ukm first year,klau korang la kn,korang berenti blajar x??btw,aq ni dri pahang,iv kat kuantan 12/8 ritu.tapi yg pelik knpe kne lapor diri kat putrajaya ek??

En Kentang Ubi said...

Kalau tak berjaya tak dapat lar surat tu. Huhu..Masa kami dlu check result online dkt spp then tnggu surat dari KPM. KPM.. JPN yang akan tentukan dimana penempatan akan dibuat.

Anonymous said...

kalau utara dapat keputusan hujung bulan. pantai timur bila pulak agaknya. pahang dah ada yang tau, terengganu xkua pun ag. haish

Anonymous said...

Saya dr perak tp iv hari tu di putrajaya. Harap2 dpt penempatan di perak.

Anonymous said...

Saye rase phg jugk. Ikut alamat.

Muhh Sean said...

Sme la kita.. masih menunggu.. terengganu iv

ade mane said...

Klu gtu xpela...tpi kite kne bwk brg siap2 ke..jaoh jgk ptrajaya ke phg nk pusing balik nnti..awk ade kol en.zaidi x tnye pasal nie...

ade mane said...

Klu sekolah jaoh kirenye keesokan tulah pegi lapor diri kan...selalu nye pnmpatan ikot ngeri msg2 atau sbliknya??

ade mane said...

Keje ssh nk dpt skg...stdy bile2 bleh smbg kn...tpi trpulang la..hihi

Anonymous said...

Dh decide pn,sy pilih keje ni.hehe..btw nti jumpe kt putrajaya ye! :)

ade mane said...

Bgos...huhu...orait....

En Kentang Ubi said...
This comment has been removed by the author.
En Kentang Ubi said...

Kalau nak tahu pasal penempatan dengan lebih details, call pihak KPM (Bahagian Pengurusan Sumber Manusia. Cakap saya kalau boleh nk tahu lapor diri Pembantu Makmal berapa hari? Kalau dia cakap 2 hari bermakna ada 2 bahagian zon kpm akan buat. Cth 25 Nov utk lapor diri bagi Pembantu Makmal Negeri Selatan dan Tengah (KL, Selangor, N9). 26 Nov plak utk Zon Utara dan Pantai Timur... So dgn tu bleh tau lar sikit HINT dpt dkt negeri mne..hehe

En Kentang Ubi said...

Kalau sapa2 ada nk ajukan soalan boleh whatsapp sy di 0122778391. Jgn malu2 utk tnya.

Anonymous said...

Oo mksdnye skrg yg lapor diri 25/11 tu penempatan di zon tgh & selatan lah ye..tp btol jugak kot sbb lapor diri kat putrajaya..so maybe area2 zon tgh lah penempatan nnt..Aamiin..rsenye utk discuss nie kita bt group kat whatsapp nk x..En.Kentang Ubi jd admin ;)

Muhh Sean said...

Nak tnya.. perbncgan dlam ni utk jwtan pembntu makmal jew ke? Ad x mmbe2 yg jwtan lain? Result dia skli ke utk stiap jwtan? Ke berbeza?

sweetpinky said...

muhh sean awak iv jawatan ape ?

ade mane said...

Gtu ke..aa..pening da pkir..kjap lgi nk try kol en.zaidi...bwt lah group..sng cket nk tnye2,kat cni lmbt cket...

nor said...

td call bhg pengambilan bukan guru, dia ckp kptsan xkluar lg, sy intv kat kelantan.mungkin hujung bulan 11 dia ckp.

ade mane said...

Okay..dah kol tdi..die ckp 25/11 dtg xyh bwk brg lagi xpe...sbb 26/11 bru pergi tmpt pnmpatan...saye iv phg then die ckp dpt dlm phg jgk...die kan bg ikot tmpt...

Anonymous said...

Selalunya dia bg ikut negeri kita interview tu. Sbb member mmg dpt dlm negeri je. Biasa la tu kena lapor diri dkt kpm dulu. Dia nk bg taklimat apa semua.

Anonymous said...

betul ke??so xyah bwk brg la ye..risau la,takut kne mnyewa umah je.nk cari housemate awal2 klau btul.hehe..

Anonymous said...

Bagus lah klu penempatan ikut tmpt iv..syukur alhamdulillah..sape2 yg nk jadi admin bt lah group whatsapp..boleh kita discuss kat situ nanti..admin bg email ker..nnt kami semua email nombor dkt admin ;)

ade mane said...

Die ckp xyh bwk...erm itu stu hal lagi...dpt dok kuaters ngn ckgu2 bujg pon ok dah...

ade mane said...

Aok la jdi admin seng..bg email cni....

Anonymous said...

tpi rasenye klau agak jauh dri rumah,bleh mntak tgguh kn?yela nk cri umah sewa lgi,ape lgi..agak2 ade kuarters jgk ke utk kite??huhu..

ade mane said...

Msti pihk skolah dah atur kn..spye dorg pon sng nnti..dpt tmpang2 pon jdilah..hihu

Anonymous said...

Ada mana: kalo awk pon ok jadi admin. Hihi

ade mane said...

Meh cini no fon sape2 yg lapor diri 25/11 nie...nk wt group whatsapp...reply coment nie ltk no fon msg2..tq:-D

Anonymous said...

Alaaaa.. Yg tk tak dpt result lg taleh eh? Hihi

sweetpinky said...

yg xdpt result lg xley join group watsap ke ? :D

ade mane said...

Bleh aje laaaa..hihi..bg no

ade mane said...

Boleh la bleh...huhu

Anonymous said...

admin bg email boleh x..nnt sye email nombor ;)

Muhh Sean said...

Penyelia asrama...

ade mane said...

Ademane93@gmail.com

Khairul Badri Yusmaliza said...

admin blog pun nak join jugak tp biar la dulu...result pun tak tahu lg...

ade mane said...

Meh jela..yg blom tawu result pon bleh join

Anonymous said...

Ok dah email nombor dah..tq ;)

ade mane said...

Orait....;-)

Muhh Sean said...

Admin blog iv area mner? Jwtan pembntu makmal ke?

Anonymous said...

Saya iv pembantu makmal...nnti sye email no...name sye shira

Khairul Badri Yusmaliza said...

ye..Muhh Sean..sy iv pembantu makmal..kn sy share kt blog ni pasal pembantu makmal..hehehe...sy area kuala terengganu iv kt ipg dato razali..

Muhh Sean said...

Hahaha. Tu la psal. Dan ag tnya op.... hehehe.. kita iv pda tarikh yg sme. Tmpat yg sma. Cma jwatan yg berbza. Tgh mnggu result lg... rsa mcm da xmboh brhrap..hehehe

Anonymous said...

Muhh Sean..awk iv jawatan apa? Terengganu memang x kuar lg result..jgn putus berharap..hahaha

Anonymous said...

Awk ada call spp ke? Bila ntah nak kuar. Interview awl kuar result lmbt. Negeri lain yelaa lmbt kuar sbb dieorg iv lmbt.

Muhh Sean said...

Sy iv jawatan penyelia asrama.. ptus hrapan sbb dorg yg kat ats siap da dpt tarikh lapor diri.. hehe

Anonymous said...

Sy iv pembantu makmal kat Ipoh 28/8. Sy dah call tanye result sy. Sy calon simpanan. Huhu.

Anonymous said...

Awk call nom mane?

Khairul said...

Anonymous November 17, 2014 at 10:19 PM

Eh samalah. Saya pun IV kat Ipoh, 28 Ogos hari tu. Awak call no mana?

Anonymous said...

sy call no 0388717407. Mula2 no ni ade call sy tp sy tak angkat. Selang 3 hari no 03-88717477 call sy pulak. Yg ni dr SPP. Die mintak sy fax salinan sijil sy sbb die ckp dokumen sy tak lengkap.Bila sy tanye result die ckp tgh proses, suruh sy tunggu surat keluar. Sy tak puas hati, sy call balik no 0388717407 utk tanye result. Tu yg die ckp sy calon simpanan.

ade mane said...

Sape2 lgi nk join group whatsapp p.makmal c17 leh email no ye kat ademane93@gmail.com ..tq.

Anonymous said...

Sesapa yg iv tganu try call spp. Td call dia tlg cek tp tak berjaya. Huhu

Anonymous said...

assalamualaikum...sy iv pembantu pengurusan murid (ppm) d Kota Bharu pd 2/9/2014...sape dpt iv ni? Nur

Anonymous said...

Awk call no mana? Sy try call spp tp x berjawab..

Anonymous said...

try call no ni 0388717407.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...